Navigácia

  • Návšteva dopravného ihriska

    Návšteva dopravného ihriska

    Dňa 29. apríla 2024 navštívili žiaci 1. a 2. ročníka našej základnej školy dopravné ihrisko v Nitre. V rámci teoretickej časti, ktorá prebiehala v učebni, si zopakovali pravidlá cestnej premávky týkajúce sa chodcov i cyklistov. Následne si svoje vedomosti preverili jazdou na bicykli či kolobežke priamo na dopravnom ihrisku.

  • Aktualizácia údajov

    Dáta z programu aScAgenda boli aktualizované
  • Deň Zeme

    Deň Zeme

    22. apríla slávi svoj sviatok naša krásna planéta.

    Téma Dňa Zeme 2024 znie Planéta verzus plasty. Cieľom je poukázať na zdravotnú škodlivosť plastov a zvýšiť povedomie o ich negatívnom vplyve na životné prostredie. Plastové častice prúdia našim krvným obehom, znečisťujú naše orgány a zanášajú nám do tela ťažké kovy, ktoré spôsobujú závažné ochorenia. Ako je to možné? Pri rozpade plastov na mikroplasty sa uvoľňujú toxické chemické látky do pôdy, vodných zdrojov aj vzduchu. Do ľudského tela sa tak dostanú napríklad prostredníctvom potravín, alebo vody.

    Ako môžeme našej Zemi pomôcť?

     

    1. Šírme tieto informácie ďalej.
    2. Vyhýbajme sa používaniu jednorazových plastov ak je to možné.
    3. Na nákup používajme vlastnú tašku.
    4. Vyberme sa na prechádzku do prírody s vrecom na odpadky.
    5. Zasaďme si obľúbenú rastlinku.
    6. Rozprávajme sa so svojimi blízkymi o dôležitosti ochrany Zeme a prírody.
    7. Šetrime elektrinu. Môžeme si urobiť napríklad večer bez televízora, iba pri sviečkach.
    8. Ak je to možné, využime pešiu chôdzu alebo bicykel, kolobežku.
  • Návšteva Izby tradícii v Branči

    Návšteva Izby tradícii v Branči

    Dňa 19. apríla 2024 navštívili naši piataci a šiestaci Izbu tradícii, ktorá sa nachádza  v Kultúrnom dome v Branči. Prehliadka zbierky vecí zostavená z predmetov, textílii a oblečenia, ktoré poskytli obyvatelia obce Branč, bola spojená s krátkou prednáškou Mgr. Beáty  Pintérovej, PhD., autorky kroniky obce Branč.

    Žiaci sa dozvedeli o histórii našich predkov zaujímavé fakty - ako vyzeralo v minulosti oblečenie, z čoho bolo vyrábané, ako Brančania žili, aké jedlo požívali.

    Prednáška bola obohatením hodín dejepisu o regionálne dejiny a žiakom sa páčila.

  • ZÁPIS

  • Prespávačka

    Prespávačka

    Naši žiaci si v piatok vyskúšali aké to je prespať v školskej triede. Triedy sa zaplnili vankúšmi, nafukovačkami, prikrývkami a spinkáčikmi. Zažili sme spolu podvečerné hry na ihrisku, nočnú prehliadku školy a tiež schovávačku. Veľa sme sa  s našimi spolužiakmi rozprávali, smiali a tancovali.

    Predtým, ako nám viečka oťaželi spánkom, sme si pozreli rozprávku. Po rannej rozcvičke a raňajkách sme si zakývali na pozdrav a rozlúčili sa. Bolo nám spolu fajn. Túto skúšku kamarátstva a odvahy sme zložili všetci.

  • Divadelné predstavenie- POVALA

    Divadelné predstavenie- POVALA

    Dňa 09.04.2024 navštívili žiaci 6.-9.ročníka Divadlo Andreja Bagara v Nitre, kde si pozreli muzikál Povala.

    Je to kultový maďarský rozprávkový muzikál. Povala prináša vtipný príbeh o jednom vlámaní, o dvoch zaľúbencoch a štyroch duchoch hľadajúcich lepší svet, ktorý si obľúbili generácie divákov po celej Európe.

    Muzikál bol napísaný v roku 1988 a okrem rozprávkového príbehu bol zároveň veľkou metaforou túžby po živote v slobodnej krajine. Vyrástli na ňom generácie divákov, ktorí dodnes na tento titul vodia do divadla svoje deti aj vnúčatá.

    Zažili sme veľký hudobný zážitok, videli skvelé herecké výkony a krásne  kostýmy.

     

  • Florbalový turnaj

    Florbalový turnaj

    Dňa 22.03. sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili florbalového turnaja žiakov ZŠ, kde po dobrých výkonoch obsadili konečné 2. miesto. Gratulujeme a prajeme mnoho ďalších úspechov.

  • „Čítajme si...“ 2024

    „Čítajme si...“ 2024

    Dňa 22.3.2024 sa žiaci našej školy zapojili do 15. ročníka celoslovenského čitateľského maratónu, ktorý organizuje Linka detskej istoty pod záštitou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

    Cieľom toho podujatia bolo podporiť a zvýšiť záujem o čítanie kníh a zapojiť čo najväčší počet detí na Slovensku do čítania v rôznych jazykoch súčasne vo viacerých mestách a obciach na Slovensku.

    Čítanie kníh vplýva pozitívne na psychiku človeka, otvára jeho brány fantázie a rozvíja osobnosť dieťaťa. Naša škola to vie, a preto sme sa s radosťou spojili svojimi 130 podpismi na spoločné plagáty, a tak prispeli k dobrej veci.

    Naši milí čitatelia boli odmenení záložkami do knihy so základnými informáciami o Linke pomoci pre deti a mládež, kde v prípade potreby vedia nájsť pomoc bezplatne a anonymne.

  • Svetový deň vody

    Svetový deň vody

    „Vode bola daná čarovná moc byť miazgou života na Zemi“.

                                                                        (Leonardo da Vinci)

     

    22. marec je sviatkom vody. Väčšina ľudí bez nej neprežije viac ako tri dni. Do kontaktu s ňou prichádzame dennodenne. Voda má nekonečné množstvo využití. Je to podmienka zachovania života na našej planéte Zem, tekutina života.

    Každý rok tento sviatok prináša inú ústrednú tému a tou tohtoročnou je „Voda pre mier“.  Jej cieľom je ochrana vody a tým aj premena sveta na lepší, bezpečnejší a spravodlivejší. Hodnota vody je oveľa väčšia ako jej cena- voda má mimoriadny význam pre náš život,  zdravie, domácnosti, vzdelanie, ekonomiku a prírodné prostredie. A preto si ju chráňme!

  • Ponožková výzva

    Ponožková výzva

    Rozdielne ponožky symbolizujú Svetový deň Downovho Syndrómu, pretože ľudia s Downovým Syndrómom majú o jeden 21. chromozóm v tvare ponožky naviac.

    Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou.

    Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

    Do tejto výzvy sa zapojili aj žiaci našej školy- oblečením pestrofarebných ponožiek a aktivitami.

  • Vynášanie Moreny

    Vynášanie Moreny

    K starodávnym zvykom slovenského národa patrí Vynášanie Moreny na konci zimy pred príchodom jari. Nie náhodou sú tradičné ľudové zvyky nehmotným kultúrnym dedičstvom našich predkov, ktoré by sa mali uchovávať a pripomínať. Vynášaním Moreny od stredoveku mladé dievčatá vyháňali smrť, choroby a zimu.

    Aj naši žiaci si tento kultúrny zvyk v pondelok 18.3.2024 opäť po roku pripomenuli. Štvrtáci si na tanečnom krúžku, pod vedením pani učiteľky Rutkovskej, nacvičili krátke piesne a básničky. Naši šikovní siedmaci, pod vedením pani učiteľky Kovalovej, na hodine Technickej výchovy Morenu vyrobili.

    Obe triedy sa spevom presunuli k rieke, kde Morenu zapálili a hodili do potoka.

  • OZNAM - RIADITEĽSKÉ VOĽNO

    OZNAM - RIADITEĽSKÉ VOĽNO
  • POZVÁNKA

  • OZNAM - Jarné prázdniny

    OZNAM - Jarné prázdniny
  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN- OBVODNÉ KOLO

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN- OBVODNÉ KOLO

    Dňa 28.02.2024 sa v KOS v Nitre uskutočnilo obvodné kolo 70. ročníka celoštátnej postupovej súťaže v detskom umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali žiačky L. Lazániová, M. Bereczová, Z. Ďurická a E. Maťková. Všetkým patrí  veľká pochvala!

  • Okresné kolo Šaliansky Maťko

    Okresné kolo Šaliansky Maťko

    V pondelok 12.februára sa uskutočnilo okresné kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Okresné kolo sa konalo v Dome Matice slovenskej v Nitre.

    Našu školu reprezentovala Dorotka Kožíková z V.A triedy a Deniz Dincer zo VII.A triedy. Obom ďakujeme za účasť a reprezentáciu školy. Denizovi za krásne 3.miesto vo svojej kategórii gratulujeme.

  • TALENTCENTRUM

    TALENTCENTRUM

    12. 02. 2024 žiaci ôsmej triedy navštívili Talentcentrum, ktorého program je zameraný na lepšie sebapoznanie a na  poskytovanie informácií o možnostiach vzdelávania a o trendoch na trhu práce.  

    Na základe dotazníkov, ktoré boli zamerané na záujmy, schopnosti a vedomosti, sa žiaci dozvedeli viac o tom, akým smerom by sa mali uberať pri výbere strednej školy a o možnostiach ďalšieho osobného a kariérneho rozvoja.

    Počas exkurzie žiaci navštívili aj Súkromnú strednú odbornú školu polytechnickú DSA v Nitre, kde sa zážitkovou formou dozvedeli viac o možnostiach štúdia na tejto škole, o programovaní strojov a o partneroch, s ktorými škola spolupracuje v rámci duálneho vzdelávania.

     

     

  • Hviezdoslavov Kubín

    Hviezdoslavov Kubín

    Dňa 5.2.2024 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Táto súťaž predstavuje prehliadku umeleckého prednesu a  zároveň je aj najstaršou a najprestížnejšou recitačnou súťažou na Slovensku.

    V našej škole si v prednese zmerali sily žiaci 2. -  8. ročníka v troch kategóriách.

    Pre porotu bolo ťažké vybrať si víťazov spomedzi takých milých a šikovných recitátorov.

    Takéto bolo nakoniec jej rozhodnutie:

     

    1.kategória (žiaci 2.-4.ročníka):

    Poézia

    1.miesto: Ela Maťková

    2.miesto: Dominika Danócziová

    3.miesto: Viktória Melešová

     

    Próza

    2.miesto: Barbora Hradická, Peter Tóth

     

    2.kategória (žiaci 5.-6.ročníka)

    Poézia

    1.miesto: Laura Lazániová

    2.miesto: Barbora Koreňová

     

    Próza

    1.miesto: Monika Bereczová

    2.miesto: Agáta Višňovská

     

    3.kategória (žiaci 7.-9.ročníka)

    Poézia

    2.miesto: Natália Jacová

    3.miesto: Jessica Gajdošová, Tamara Lörinczová

     

    Próza

    1.miesto: Zoja Ďurická

    2.miesto: Deniz Dincer

    3.miesto: Marian Kisler

     

     

    Všetkým zúčastneným ďakujeme, víťazom gratulujeme a veríme, že našu školu budú dôstojne reprezentovať na obvodnom kole v Nitre.

  • KARNEVAL

    KARNEVAL

    Fašiangy sú obdobím veselosti, zábavy a hodovania. S týmto obdobím sa spájajú sprievody v maskách, karnevaly aj plesy. V piatok 2.februára sa zamaskovali deti prvého a druhého stupňa Základnej školy Branč do kostýmov a masiek, ktoré si priniesli z domu.

    Na začiatku prebehla promenáda masiek a každá z nich sa predstavila. Potom nasledovala diskotéka a zábavné súťaže. Spolu s pani učiteľkami deti prežili dobrú zábavu. 

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Nitrianska 98, Branč
    Nitrianska 98, 951 13 Branč
  • +4213765 65 129

    Riaditeľka školy: PaedDr. Katarína Hrobáreková
    0902 057 833
    hrobarekova.zsbranc@gmail.com

    Zástupkyňa riaditeľky školy: Mgr. Janka Lacová
    037/65 65 129
    lacova.zsbranc@gmail.com


    Ekonómka školy: Katarína Zaťková
    0910 293 344
    zatkova.zsbranc@gmail.com

    Výchovná poradkyňa: Mgr. Lucia Horníková
    0910 283 344
    Konzultačné hodiny:
    streda od 10:50 do 12:30 hod.

Fotogaléria